View Full Version : Instalacija antenskog motora

vanjki
03-12-07, 20:51
prijatelji kupio sam danas motor (elit)diseq 1.2 SG2100 a imam resiver yumatu mx plus.moze li mi neko objasniti postupak za podesavanje motora.da li se mora prvo naci satelit rucno npr astra ili thor i onda memorisati satelit da bi ga motor kasnije prepoznao ili resiver automataski nadje zeljeni satelit.svi prijedlozi oko podesavanja motora bi mi dobro dosli.najvise me interesuje sateliti astra i thor zbog digi tv.hvala vam unaprijed!:eek::eek:

mije_drobnjak
03-12-07, 21:11
Ja imam strongov motor i kad sam ga montirao prvo sam ručno našao satelit što je moguće jači signal pa sam ga kao takvog memorisao u resiver.

vanjki
03-12-07, 21:20
znaci ipak se mora rucno stimati.problem je samo sto je satelitska na krovu i ne znam kako cu to izvesti.kazu da je thor tesko naci.

rminjevi
03-12-07, 21:22
Moraš znati svoj geo položaj da bi odredio nulti satelit,kad to nađeš i podesiš motor i tanjur u rec-u postaviš motor na usals i upišeš svoju geo širinu i dužinu i rec sam nađe sve satelite ,ali potraži po forumu puno se pisalo o tome ,a ako ti nebude jasno pitaj!!!

vanjki
03-12-07, 21:24
hvala brate

rminjevi
03-12-07, 21:44
Sa motorom si dobio i uputstvo pa malo prouči koji nagib moraš staviti ,stup mora biti u vagu 100% i.t.d !!!

vanjki
04-12-07, 13:24
hey raja ima li ko u sarajevu da radi postavljanje motora,naravno da je malo povoljnije.ne bi se upustao u tu avanturu jer je zajebancije.

Rocknroll
04-12-07, 14:01
hey raja ima li ko u sarajevu da radi postavljanje motora,naravno da je malo povoljnije.ne bi se upustao u tu avanturu jer je zajebancije.

Poslao sam ti pm.

sinisaBL
23-12-07, 14:17
pitanje za kolege carruso ili rminjevi.mozda ispadne glupo ali nisam se susretao sa motorom planiram ga uzeti za koji dan.sad sam samo na thoru tj digitv.htio bi imati jos 13 i 19.2e.zanima me jel motor okrece samo po azimutu ili je pokretan i azimut i elevacija posto znam da je od mog mjesta kojeg znam vec napamet (latitude 44.736 i longitude 17.481) elevacija za 13 i 19.2 e je visa za oko 3 stepena od 1w satelita.npr za thor je 35.3 a za astru je 38.4 za hot je 38.3.pa me to zanima da li motor podesava tj naginje i elevaciju?za azimut lijevo desno znam da radi.uglavnom sad rucno promijenim sa thora za minutu na astru ili hot dignem elevaciju za 3 stepena okrecem u lijevo po milimetar dok mi ne skoci kvalitet recimo na nekom transponderu astre namjestim lnb skew i gotovo signal odlican.e sad me samo zanima kod motora da li automatski dize i spusta elevaciju za satelite ili cu morati dva tanjira?

pozdrav svima

mije_drobnjak
23-12-07, 14:29
Ja sam u modriči skoro postavljao motor i zvao sam majstora koji to radi.On mi je rekao da motor treba sam da podigne antenu tj. Sve će sam da odradi.Ja ti kažem šta sam ja čuo od majstora koji se time bavi, ali svako novo rešenje će ti dobro doći.

josip11
23-12-07, 15:13
evo malo pojašnjena kako montirat DiSEqC 1.2 motor

[Only registered and activated users can see links]
DiSEqC 1.2 motor i satelitska antena 90cm na dijelu.

Budući da gotovo svi današnji digitalni satelitski prijemnici a i određen broj analognih, podržava standard DiSEqC 1.2 koji omogucuje korištenje motora uz prijemnik, opisati ćemo Vam ukratko kako se ovaj motor montira i koristi.
Da bi mogli montirati DiSEqC 1.2 motor morate imati sljedeće: satelitski prijemnik koji podržava ovaj DiSEqC standard, motor, mjesto za montažu, opremu i puno strpljenja pogotovo ako se montažom satelitske antene susrećete prvi put!

Prije svega morate montirati odnosno učvrstiti nosac satelitske antene na zid ili neki drugi način - ako imate vrt, najbolje je da montirate stup te na njega satelitsku antenu. Na taj način će Vam ona biti uvijek na dohvat ruke za bilo kakve intervencije, a koji će sigurno biti.
Prilikom montaže morate paziti da nosac antene bude u 100% vertikali što ćete provjeriti mjerenjem s libelom na sve četiri strane nosaca.
Kada ste montirali nosac, slijedi montiranje motora. Motor na sebi ima vijke za montiranje na nosac. Ovisno o tipu DiSEqC 1.2 motora, postoje oni koji se montiraju s nosačem prema gore i oni koji se montiraju s nosačem prema dolje. U uputi svoga motora i iz samih slika brzo ćete shvatiti koji je Vaš tip motora i tako ga montirajte. Ni u kom slučaju ih ne montirajte obrnuto od predviđenog jer postoji opasnost od oštećenja motora a to će Vam samo donijeti dodatne troškove a i ode Vam garancija. Zato oprez!
Podešavanjem geografske pozicije svog mjesta automatski ste podesili i elevaciju motora.

Dakle na nosač antene montirajte motor. Prije same montaže trebate na motoru namjestiti elevaciju odnosno nagib motora. On se određuje prema položaju vašeg mjesta odnosno prema geografskoj širini. To je u ovom slučaju 44.8° jer se grad Bihac nalazi na toj geografskoj širini. Satelitsku antenu možete montirati odmah na motor ili ako vam je tako lakše kasnije kad montirate motor. Motor s antenom treba montirati na nosac točno u pravcu sjever- jug, isto kao da montirate i običan polarmount ili horizont-to-horizont motor. Poslužite se kompasom ili suncem da točno namjestite pravac. U tom pravcu vam mora biti usmjerena oznaka 0° na motoru. Nakon što ste stavili motor u pravac, čvrsto pritegnite vijke da motor bude dobro pričvršćen na nosac. Takoder pazite da motor bude pričvršćen okomito i da nije nakrivljen. Ostala podešavanja se rade antenom.

Primjer 1. Nagib motora za Bihac - iz karte ćete pročitati da je to oko 44,8° i za tu vrijednost treba nagnuti motor.
Prije montaže motora oznaka mora biti na nuli.

Slijedeće što Vas čeka je da montirate satelitsku antenu na motor, ako je niste montirali odmah na motor i sve skupa stavili na nosac. Antenu treba montirati tako da pravilno leži na nosaču na motoru jer će vam nepravilnosti samo zadati dodatne poteškoće. Pravcu je sjever-jug a oznake na motoru moraju se poklapati odnosno motor mora biti centriran. To znaci da oznaka 0 na motoru mora se poklapati sa smjerom sjever - jug odnosno mora biti u centru motora (vidi sliku).
Antenu treba dobro učvrstiti da ne bi kasnije bilo pomaka za vrijeme kretanja motora.
Nakon toga treba podesiti elevaciju odnosno nagib na anteni. To se određuje prema Eutelsat W2 na 16°E. Trebate podesiti nagib antene tako da dobijete sliku ili signal sa ovog satelita ukoliko koristite signal metar. Inače nije potrebno micati motor jer ako ste ga pravilno namjestili u pravac sjever-jug, a buduće da se taj pravac približno poklapa sa pozicijom Eutelsat na 16°E, kad dobijete sliku sa tog satelita možete smatrati da je posao obavljen jer su Vam sada svi sateliti dostupni. Kut nagiba antene se ne može odrediti već je on ovisan o anteni koju koristite.
Antena kod montiranja na motor mora biti u sredini.

Kada ste to sve napravili sve je spremno za namještanje odnosno podešavanje pozicija.
Da bi podesili antenu, prvo trebate spojiti koaksijalnim kabelom LNB sa motorom i zatim sa još jednim koaksijalnim kabelom spojite motor i prijemnik, ako to niste učinili odmah kad ste montirali motor i antenu na nosač.
Postavljanje LNB na nosač

Da bi mogli motorom okretati antenu i imati kvalitetnu sliku najprije morate podesiti cijeli sistem motor -antena u smjer sjever jug. To ćete najlakše napravit tako da ga usmjerite na satelit Eutelsat W2 na 16°E. Za to će Vam najbolje poslužiti mjerni instrument da bi mogli kontrolirati jačinu signala. Ako nemate mjerni instrument, poslužite se slikom i signal metrom u samom satelitskom prijemniku.
Kada ste podesili motor, ne zaboravite čvrsto stegnuti vijke. Nakon toga možete krenuti u traženje satelitskih pozicija! Nakon toga trebate u izborniku prijemnika podesiti sve opcije da bi prijemnik mogao kontrolirati motor, a kod većine satelitskih prijemnika je to da jednostavno upalite motor na opciji Motor ili na opciji DiSEqC 1.2 pozicioner. Nakon toga prijemnik može kontrolirati motor i okretati ga u pravom smjeru.

Ukoliko se Vaša satelitska antena odnosno motor nalaze na takvom mjestu koje im onemogućuje potpuno rotiranje (neke zapreke, drvo, kuca, ograda i slično), potrebno je da podesite vrijednosti limita za istok i zapad. To je potrebno da bi antena izbjegla prisutne prepreke.
To se radi preko izbornika za podešavanje motora u samom digitalnom prijemniku. Tu ćete naći opcije za podešavanje istočnog i zapadnog limita. Podešavanje je jednostavno.

Izaberite opciju za podešavanje npr. zapadnog limita. Sada pomičite antenu pomoću daljinskog na zapad i kada dođe do željne pozicije stanite i memorirajte tu poziciju. Ona je sada zapamćena kao zapadni limit. Isto učinite s istočnim limitom i to je to.
Nakon toga podesite pozicije. Izaberite neki slobodni programa na nekom satelitu npr. Hotbird i sada pomičite antenu daljinskim upravljačem lijevo ili desno dok ne dobijete maksimalni signal i nakon toga memorirajte tu poziciju. Tako isto učinite za sve pozicije koje želite gledati.

Ukoliko ne možete gledati sve satelite u liniji znači da trebate još fino podesiti vaš motor.
Ukoliko ne možete vidjeti satelite prema istoku odnosno ako luk okretanja motora naglo pada prema istoku, trebate zaokrenuti motor malo na istok.
Obrnuta je situacija ukoliko se gube sateliti na zapadu, motor treba malo zakrenuti na zapad.
Ukoliko luk ako luk okretanja motora pada ispod geostacionarne putanje - trebate smanjiti vrijednost elevacije na motoru
Obrnuto ako luk okretanja motora prelazi preko geostacionarne putanje satelita, tada treba povećati vrijednost elevacije.

Razni prijemnici podržavaju još razne opcije za rad s motorom kao što je :
- GO TO 0 (zero) koja vraća motor na poziciju 0 odnosno na sredinu , smjer sjever- jug.
- GEOOFFSET - podešava sve pozicije ako namjestite samo jednu,
- AUTOFOKUS - automatsko podešavanje motora na najjači signal sa satelita,
- RESET MOTOR - resetiranje svih memoriranih vrijednosti koje ste unijeli za motor,
- RECALIBRATION - prijemnik sam podešava vrijednosti za pozicije ako se pozicije u motoru ne podudaraju sa onima koje vi želite memorirati.
Shema spajanja DiSEqC 1.2 motora na satelitski prijemnik

rminjevi
23-12-07, 15:25
pitanje za kolege carruso ili rminjevi.mozda ispadne glupo ali nisam se susretao sa motorom planiram ga uzeti za koji dan.sad sam samo na thoru tj digitv.htio bi imati jos 13 i 19.2e.zanima me jel motor okrece samo po azimutu ili je pokretan i azimut i elevacija posto znam da je od mog mjesta kojeg znam vec napamet (latitude 44.736 i longitude 17.481) elevacija za 13 i 19.2 e je visa za oko 3 stepena od 1w satelita.npr za thor je 35.3 a za astru je 38.4 za hot je 38.3.pa me to zanima da li motor podesava tj naginje i elevaciju?za azimut lijevo desno znam da radi.uglavnom sad rucno promijenim sa thora za minutu na astru ili hot dignem elevaciju za 3 stepena okrecem u lijevo po milimetar dok mi ne skoci kvalitet recimo na nekom transponderu astre namjestim lnb skew i gotovo signal odlican.e sad me samo zanima kod motora da li automatski dize i spusta elevaciju za satelite ili cu morati dva tanjira?

pozdrav svimaEvo kolega Josip ti je stavio upute i pojašnjenje tako da bi ti sve moralo biti jasno,dodao bih samo da prije nego što podešavaš motor i tanjur upališ rec i na Eutelsatu 16E staviš na usals tako da ti kasnije sam nađe sve satelite ako su postavljeni na usals a ne da moraš svakog još porihtavati i spremati pozicije ,pozdrav !!!

d.j.carusso
18-01-08, 19:09
18.01.08

Upute za antenski rotator STI HH 2100

aladdin
29-03-08, 17:20
na MX+ stavio sam rotor, ali ne mogu naci "usals" u meniu.
kako doći na mx+ na "usals" ili nešto takovoga što koristi za kontrolu motora.

didica
03-06-08, 02:37
stab

didica
16-11-08, 19:12
Manual DiSEqC 1.2 Motorized H-H Motor.pdf /Engleski, Njemaccki, /

braco1
21-11-08, 19:15
ako nisi vec namnontirao u sarajevu javi se

didica
26-03-09, 02:36
Kalibriranje hoda za motor DiSEqC SG2100

sandrije
05-06-09, 10:01
imam resiver digimax 9020 ubs, motor diseqc 1.2, u meni-u samo uključio USALS Latitude: 45.3° Longitude: 17.6° nulti satelit mi je eutelsat w2 jer zivim u Požegi
na svaki pojedinačni satelit ručno uključum motor u meni-u (astra_hot_eutel_sirius) signale dobijem i skeniram. Sve Ok radi ali kada se resiver ugasi i drugi dan upali ne radi ništa a tanjur se okrene skroz udesno na zapad koliko može od nosača. Moram ga resetirati i vratim ga ručno na gumbu na motoru, ponovo sve uredim na resiveru a sljedeči dan opet isto.
Eh da tu još u MENU imam sjever/jug i istok/zapad, odredio sam jug i zapad

smjesko
05-06-09, 10:05
Prezasicena memorija. U resiveru, u opcijama pomijeranja motora pobrisi limite na svakom satelitu i ponovo memorisi. ;)

peradetlic
05-06-09, 10:09
Gdje se nalazis u Sarajevu? Mogao bi ti ja pomoci...

Batista
05-06-09, 10:12
Postovana redakcijo!
Ječe sam gledao normalno kanale i priljatelj mi je donio resiver da mu popravim ubacio sam mu sw i kljuceve i listu kanala.Iskljucio sam svoj resiver i spojio njegov da vidim jel sve uredu.Kada sam vratio svoj resiver nije bilo signala malo sam vratio antenu daljinskim zapadno i dosao je signal međutim sliku samo otvori na 12687/H/27500 gdje je minimax NCG i eurosport.
A kod TV1000 i HBO paketa nema nikako signala!
Pomoc hitna:murja::murja::murja::murja:!

gpanjkov
05-06-09, 10:28
Postovana redakcijo!
Ječe sam gledao normalno kanale i priljatelj mi je donio resiver da mu popravim ubacio sam mu sw i kljuceve i listu kanala.Iskljucio sam svoj resiver i spojio njegov da vidim jel sve uredu.Kada sam vratio svoj resiver nije bilo signala malo sam vratio antenu daljinskim zapadno i dosao je signal međutim sliku samo otvori na 12687/H/27500 gdje je minimax NCG i eurosport.
A kod TV1000 i HBO paketa nema nikako signala!
Pomoc hitna:murja::murja::murja::murja:!

Udji u instalacije, nadji thor i frekvenciji 12607 V 27500 i nju trazi sa motorom, na njoj su ti domaci kanali. Ako ti je IQ tj B serija, on kad naidje na signal pokazu 0 signal pa povecava dok to C serija nema problema sa tim. Zato polako pomjeraj motor... Javi sta si napravio...

sandrije
05-06-09, 23:35
imam resiver digimax 9020 ubs, motor diseqc 1.2, u meni-u samo uključio USALS Latitude: 45.3° Longitude: 17.6° nulti satelit mi je eutelsat w2 jer zivim u Požegi
na svaki pojedinačni satelit ručno uključum motor u meni-u (astra_hot_eutel_sirius) signale dobijem i skeniram. Sve Ok radi ali kada se resiver ugasi i drugi dan upali ne radi ništa a tanjur se okrene skroz udesno na zapad koliko može od nosača. Moram ga resetirati i vratim ga ručno na gumbu na motoru, ponovo sve uredim na resiveru a sljedeči dan opet isto.
Eh da tu još u MENU imam sjever/jug i istok/zapad, odredio sam jug i zapad

rminjevi
05-06-09, 23:52
stavi na usals i upiši long 17.6 E (istok) i lat 45,3 N ( sjever ) i trebao bi sve sam naći ,vjerovatno je greška što si stavio jug i zapad !!!

migeldiaz
12-10-09, 16:28
Ovdje mozete da odaberete potrebne Frekvencije za instalaciju fiksnog ili motoriziranog antenskog sistema.Odabrao sam najjace Transpondere.
Sve Frekvencije su aktivne i skenirane su mojim Resiverom tako da vam se nebi dogodilo da na nekom od Foruma naletite na listu koju jedni od drugih vec duze vremena kopiraju i na kojoj pola Transpondera vise nije aktivno.
Azimut 68,5E - 61W

Intelsat7/10 (68,5E)..............12575 V 03378
NSS703 (57E).......................12551 V 09404
Express AM22 (53E)...............11616 V 02894
Intelsat12 (45E)....................11618 V 05787
Turksat2A/3A (42E)...............10970 V 30000
Express AM1 (40W)...............11600 V 04340
Hellas2 (39E)........................12606 H 30000
Eutelsat Sesat (36E)..............12545 H 02734
Astra2C (31,5E)....................11009 V 02150
Astra2 (28,2E)......................11778 V 27500
Badr C46 (26E).....................12182 H 16200
Eurobird2 (25,5E)..................11001 V 03570
Astra1E/2A (23,5E)...............11914 H 27500
Eutelsat W6 (21,6E)..............10972 V 02170
Astra (19,2E).......................10876 V 22000
Eutelsat W2 (16E).................11324 H 27500
Hotbird (13E)........................11727 V 27500
Eutelsat W1 (10E).................11585 V 10000
Eurobird9 (9E)......................11727 V 27500
Eutelsat W3A (7E).................10845 V 27500
Sirius4 (5E)..........................11727 H 27500
Eutelsat W2M (3,1E)..............11473 V 27500
Thor/Intelsat (0,8/1W)...........11785 H 28000
Amos2/3 (4W)......................10925 H 27500
Atlantic Bird3 (5W)................11096 V 29950
Nilesat101/102 (7W)..............11823 V 27500
Atlantic Bird2 (8W)................12566 V 27500
Atlantic Bird1 (12,5W)............11408 V27500
Telstar12 (15W)....................12608 H 19280
Intelsat901 (18W).................11156 H 01600
NSS7 (22W).........................12735 H 18085
Intelsat905 (24,5W)...............11675 V 25700
Intelsat907 (27,5W)...............11665 V 13020
Hispasat (30W).....................11577 V 27500
Intelsat903 (34,5W)...............11473 V 02480
Intelsat3R/11 (43W)...............12651 H 30800
Intelsat1R (45W)...................11510 H 26695
Intelsat9 (58W).....................11477 H 26460
Amazonas (61W)...................12560 V 27000

gpanjkov
23-10-09, 18:43
Moraš znati svoj geo položaj da bi odredio nulti satelit,kad to nađeš i podesiš motor i tanjur u rec-u postaviš motor na usals i upišeš svoju geo širinu i dužinu i rec sam nađe sve satelite ,ali potraži po forumu puno se pisalo o tome ,a ako ti nebude jasno pitaj!!!

Druze a ako znam svoje kordinate, kako na osnovu toga izracunam nulti satelit ako cu motor na usals?! Ja inace montiram cesto, al nikad na usals uvijek rucno motor pozicioniram a sad hocu da stavljam na usals pa mala pomoc druze?! Hvala!!!;)

p.s. jel nulta tacka isto i za usals kao i za diseq 1.2, ako jeste onda mi je sve jasno!!!

beli1910
23-10-09, 21:36
Ni vrag-nego kako bi drukcije bilo kolega.;)
Ipak i ja sam isto vise vjeran rucnom podesavanju motora preko Diseq 1.2.:D

rminjevi
23-10-09, 22:10
nulta točka to jest nulti satelit je uvijek onaj najbliži tvojoj longitudi,ali to je sve otprilike,najtočnije je da staviš u rec long i lat i staviš na neki program na recimo eutelsatu w2 ,motor će odvrtit na 16E i onda ga podesiš na najbolji signal i to je to,kasnije će svi sateliti biti ok !!!

mlad
23-10-09, 23:25
Druze a ako znam svoje kordinate, kako na osnovu toga izracunam nulti satelit ako cu motor na usals?! Ja inace montiram cesto, al nikad na usals uvijek rucno motor pozicioniram a sad hocu da stavljam na usals pa mala pomoc druze?! Hvala!!!;)

p.s. jel nulta tacka isto i za usals kao i za diseq 1.2, ako jeste onda mi je sve jasno!!!

po pravilu za naše područje nulti satelit je na poziciji 16e ali većini preporučam da stave Astru 19.2 za nulti radi lakšeg nalaženja signala,ako upišeš dužinu i širinu na bilo kojem satelitu koga si pronašao ručno na ostalim odaberi usaels opciju i naće satelite.

gpanjkov
24-10-09, 08:38
po pravilu za naše područje nulti satelit je na poziciji 16e ali većini preporučam da stave Astru 19.2 za nulti radi lakšeg nalaženja signala,ako upišeš dužinu i širinu na bilo kojem satelitu koga si pronašao ručno na ostalim odaberi usaels opciju i naće satelite.

Nulta tacka za moj grad Doboj je tacno izmedju astre i w2, smotiro sam preko 150 komada al nikad nisam na usals, al skontacu i to;)

gpanjkov
24-10-09, 08:39
nulta točka to jest nulti satelit je uvijek onaj najbliži tvojoj longitudi,ali to je sve otprilike,najtočnije je da staviš u rec long i lat i staviš na neki program na recimo eutelsatu w2 ,motor će odvrtit na 16E i onda ga podesiš na najbolji signal i to je to,kasnije će svi sateliti biti ok !!!

Bravo care, sad mi je sve jasno, tako sam i ja kontao, a ti si mi to podvrdio!!!:common001:

novinarstvo
02-11-09, 21:38
može li pomoć za instalaciju motora, nece da se makne nikako, motor je diseqc h-h 2100. vidi se zelena lampica da svjetli

smjesko
02-11-09, 21:45
može li pomoć za instalaciju motora, nece da se makne nikako, motor je diseqc h-h 2100. vidi se zelena lampica da svjetli

Na motoru pokraj zelene lampice imas reset. Resetuj ga ako se ni tada ne pokrene onda izbrisi limite na resiveru

novinarstvo
02-11-09, 22:17
ima li ko s foruma da je iz sarajeva i da radi postavljanje motora, i ujedno koja je cijena

sebalj
02-11-09, 22:39
pogledaj ovdje ako ti sta moze pomoci oko motora

novinarstvo
02-11-09, 22:44
citao sam , ali ne pomaže

ramook
02-11-09, 22:54
Ja se nalazim u Velikoj Kladusi i radim s tim tj.postavljam satelite i mogu reci da za strongov motor postvljanje je na 45% i nulti satelit moze da bude eutel w2 ili hotbird 13 i sa tim sistemom mogu naci preko 16 satelita na motoru, a sto se tice elit motora on ide na 35% i sve ostalo mi je isto.ali opet kazem moje mjesto i moja pozicije nije ista u odnosu drugih.ovo sam napisao ako bi kome trebalo pomoc na podrucju Kladuske i Cazinske opstine.
POZDRAV

gpanjkov
02-11-09, 23:07
ima li ko s foruma da je iz sarajeva i da radi postavljanje motora, i ujedno koja je cijena

Plati meni gorivo iz Doboja do SA da ti dodjem to sve upucati ko sebi danas sto sam!!!:D

ramook
02-11-09, 23:07
i to ako nece da se pomakne motor ako si resetirao pa opet nece pokusaj na instalaciji iskljuciti limit

novinarstvo
02-11-09, 23:37
gpanjkov rado bih, valjda ce se i ovdje neko naci

novinarstvo
04-11-09, 19:34
pozzz, moze li pomoć, problem oko motora diseq c h-h 2100
pomjerao se , nasao sam na 9e poziciju, potom na 5e, 1w, i radio je pola sata, i kad sam probao naci 4 w , otisao je skroz u stranu, nageo antenu, i sad nece da se pomjeri . pritiskao sam runo malu tipku, probao na resiveru opticum 4000c,izbrisao limite,pokusao step lijevo, desno, pritiskao dugme ,,idi na početak,, ali ništa . sta da radim

almir74
04-11-09, 20:47
poz raja mozel ko pomoc .nalazim se u bih grad odzak ako ko moze postavit sta da upisem da kotistim usals koje kordinate za ovaj grad lang i latitude i koji ugao na tanjiru da postavim ako sam na motoru postavio 45 ugao

d.j.carusso
04-11-09, 20:54
Evo da si malo pogledao na forumu nasao bi : [Only registered and activated users can see links]

gpanjkov
04-11-09, 21:06
poz raja mozel ko pomoc .nalazim se u bih grad odzak ako ko moze postavit sta da upisem da kotistim usals koje kordinate za ovaj grad lang i latitude i koji ugao na tanjiru da postavim ako sam na motoru postavio 45 ugao

eto ti sve!!!!!!!!!!!!;)

novinarstvo
04-11-09, 21:59
ljudi dajte pomozite , gore sam postavio pitanje, ako neko zna da kaze, puno bi značilo, hvala

beli1910
04-11-09, 23:19
citao sam , ali ne pomaže

pozzz, moze li pomoć, problem oko motora diseq c h-h 2100
pomjerao se , nasao sam na 9e poziciju, potom na 5e, 1w, i radio je pola sata, i kad sam probao naci 4 w , otisao je skroz u stranu, nageo antenu, i sad nece da se pomjeri . pritiskao sam runo malu tipku, probao na resiveru opticum 4000c,izbrisao limite,pokusao step lijevo, desno, pritiskao dugme ,,idi na početak,, ali ništa . sta da radim

Ovak-morat ces resetirati motor.Vratiti na nulu i onda sve na novo.Kraj tastera imas malu rupicu-ako se radi o toj vrsti motora,Uguraj unutra cackalicu ili sitni sraufcigar i drzi 5 sekundi,da se motor resetira.

ramook
04-11-09, 23:38
da kazem ja radim sa tim i da motor nedize gore i dole laicki objasnjeno nego lijevo i desno tvoje je samo da odredis koji ti je nulti satelit naravno rucno ostalo odredjujes na resiveru i spasavas.

novinarstvo
05-11-09, 18:28
otisao je na servis pa cemo vidjeti sta ce uraditi, valjda me neće zakinuti

almir74
14-12-09, 20:22
poz imam problem kod montaze motora na satelitsku ukuco sam lantitude i longitude odem na usals .prije sam nasao rucno satelit astru 19,2 i signal je dobar kad odem na usals da mi nadje thor antena se okrece u suprotnom smjeru od satelita gdje se nalazi thor .neznam i nikako da nadjem thor mozel pomoc kako da odredim koji mije nuti satelit gdje da okrenem i nadjem signal manuelno da bih se okreto omtor kako treba kad ukucam na usals

gpanjkov
14-12-09, 20:29
poz imam problem kod montaze motora na satelitsku ukuco sam lantitude i longitude odem na usals .prije sam nasao rucno satelit astru 19,2 i signal je dobar kad odem na usals da mi nadje thor antena se okrece u suprotnom smjeru od satelita gdje se nalazi thor .neznam i nikako da nadjem thor mozel pomoc kako da odredim koji mije nuti satelit gdje da okrenem i nadjem signal manuelno da bih se okreto omtor kako treba kad ukucam na usals

Ako si stavio na usals, stavi na bilo koji satelit i on ce tamo odvrtiti, naravno ako si upisao tacno svoje kordinate. Kad odvrti ti nadji taj satelit zavrni motor na nosacu i sve ostale ce naci sam...

almir74
14-12-09, 20:37
stavio sam sve i on pokrene motor uljevu stranu od astre umjesto da ide desno prema thoru

gpanjkov
14-12-09, 20:42
stavio sam sve i on pokrene motor uljevu stranu od astre umjesto da ide desno prema thoru

E i N jel pise provjeri prije kordinata

almir74
14-12-09, 20:46
ja sam u gradu odzak sad sam nasao na proracunima latitude je 45,01 longitude 18,55 vidio sam u resiveru to e i n koje gdje sad upisujem 45 na e ili n

gpanjkov
15-12-09, 00:09
ja sam u gradu odzak sad sam nasao na proracunima latitude je 45,01 longitude 18,55 vidio sam u resiveru to e i n koje gdje sad upisujem 45 na e ili n

Imas takoreci iste kordinate kao i ja... Upisi te podatke kad udjes u usals... stavi bilo koji satelit. Kad odvrti na neki podesi ga, zavrni sve i to je to...

p.s. ako ti nocac nije 100 % pod vaser vagu nista od usalsa moraces rucno podesavat motor ;)

rminjevi
15-12-09, 05:21

45 N (sjever) i 18.5 E (istok)

ramos
06-02-10, 12:25
uzeo sam motor kad nadjem thor eutelsat16e mi se gubi slab signal a kad podignem elevaciju dobijem eutelsat a nestane thor hotbird imam i s jednim i s drugim neznam u cemu je problem ako netko zna nesto nek napise?

dragec11
06-02-10, 18:13
Imaš sve objašnjeno tu na postovima i to u detalje samo moraš čitati..............:welcomeani:

Grof
28-02-10, 12:37
Pozdrav,
Htio sam stavit sliku, al ne znam kak.Uglavnom motor je stariji model bez zakrivljenja.Znači ravna štanga sa nekakvom glomaznom kutijom, ali ipak se ne upravlja ručno već automatski.

Jel netko imao ovako nešto? ako je nek napiše par riječi, jer ova stvar se automatski pozicionira(tako mi bar reče onaj tko mi je to dao), znači sam okreće antenu prema satelitu koji si odredio.Samo mi nije jasno kako se spaja pošto ima 4 konektora s luster klemama.Koji bi trebao napon za to i kako se podešava, mislim prema kojem satelitu?
Novi motori zakreču antenu ali ovaj je potpuno ravan.Koje uopće satelite taj može lovit?
Ako netko nešto zna slobodno nek se naruga.

Pozdrav!